HISTORISCH OVERZICHT

Vol bewondering en hartstocht bezochten wij mijn echtgenoot en ik zoals elk jaar Expo Trains & Modélisme, zoals zij dan heette, de beurs die door Mijnheer Alain Mouffe in de Sambrevallei, in Jemeppe-sur-Sambre in 2002, Aiseau-Presles in 2001, Auvelais, Tamines in 2000 en tal van andere plaatsen werd georganiseerd.

Wij maakten ons ongerust als wij in 2003 als elk jaar geen uitnodiging als vroegere bezoekers ontvingen. Wij brachten ons op de hoogte en leerden dat Alain Mouffe gestorven was. Ik nam dan contact met zijn zoon Lionel, die in Zwitserland voor zijn beroep vertrokken was. Wij ontmoetten elkaar en hij voelde snel dat ik dezelfde visie over modelbouw had dan zijn vader. Toen stond hij me de organisatie van de tentoonstelling af.

Voor een gemakkelijkere toegang zowel voor de exposanten als voor de bezoekers, zijn wij dan naar de Wex van Marche-en-Famenne en vervolgens naar Ciney Expo verhuist, en nu terug naar de Wex.

Daar ik dit hobby zelf niet uitoefen, bepaalik mezelf als de bemiddelaar tussen de exposanten en de bezoekers die of niet modélisme uitoefenen, opdat het publiek niet grote kinderen er zien die spelen, maar wel echte kunstenaars die op verschillende schalen de onderwerpen van het dagelijkse leven van gisteren en vandaag voortbrengen.

De organisatie van deze tentoonstelling betekent voor mij plezier aan de anderen te geven, het leven van vroeger graag nog eens te kunnen zien, de jongeren te kunnen tonen hoe zeer het leven veranderd is, en tenslotte de verwondering zowel van de kleinen als van groten te veroorzaken. Voor mij is het werkelijk een grote vreugde deze uitwisseling te veroorzaken, zowel op het niveau van de creativiteit als van de dialoog. Mijn doel is aan de bezoekers de lust te geven om hun eigen modellen te durven te creëren en om ze tentoon te stellen, hetgeen zoveel vreugde brengt.

Martine Oger, organisatrice